O Prosecco słów kilka

Prosecco Van

W ciągu ostatnich kilku lat Prosecco stało się ulubionym napojem ludzi na całym świecie. Jeszcze do niedawna niekwestionowanym liderem był szampan, ale ostatnio to się zmieniło i Prosecco wiedzie prym wśród napoi musujących. Wino Prosecco swoją nazwę zawdzięcza regionowi, z którego pochodzi, czyli okolicom włoskiej wioski Prosecco położonej niedaleko Triestu, w bardzo malowniczym, północno-wschodnim regionie Włoch. Jest produkowane w dziewięciu prowincjach obejmujących regiony Veneto i Friuli Venezia Giulia. Sama nazwa Prosecco objęta jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego, zarezerwowaną jedynie dla win musujących produkowanych w tym regionie. Wino wytwarzane jest ze znanej już w czasach rzymskich, białej i wyjątkowo plennej odmiany Prosecco. Ze względu na wprowadzoną ochronę nazwy pochodzenia, nazywamy je z poprawności glera. Na podstawie regulacji europejskich zezwala się na używanie tej nazwy jedynie dla wina konfekcjonowanego w butelkach. Nawet najlepsze bąbelki pochodzące z włoskiego regionu Conegliano Valdobbiadene, wlane do beczki, nie będą mogły zostać nazwane Prosecco, a glera ze względu na ograniczenia zapisane w prawie europejskim.

Kiedy zatem nasz Prosecco Van pojawi się na różnego rodzaju imprezach, serwując wino z nalewaków w przypadku Prosecco zgodnie z obowiązującymi zapisami, poprawnie jest je nazywać glerą. W rzeczywistości samo wino posiada te same właściwości i smakuje tak samo dobrze. Istotna jest również temperatura serwowania Prosecco. Zaleca się, aby była ona w granicach to 6-8°C, ale są też zwolennicy teorii, uważający, że należy je schłodzić do temperatury bliskiej zeru stopniom. Mając na uwadze ten fakt, zadbaliśmy, by nasz Prosecco Van wyposażyć w niezwykle wydajne urządzenia, które umożliwiają ciągłe chłodzenie i utrzymywanie żądanej temperatury.

Takie rozwiązanie w połączeniu ze szczelnym zamknięciem wina w beczce daje pewność, że każdy kieliszek będzie idealnie schłodzony, nie tracąc przy tym swoich właściwości. Jest to o tyle istotne, gdyż niska temperatura serwowania Prosecco z kija pozwala na wyzwolenie jego najlepszych aromatów i smaku. Dzięki temu możemy zapewnić Wam niebywałe doznania smakowe podczas picia Prosecco na weselu czy imprezie firmowej. To w połączeniu z jego świeżością i lekko owocowym aromatem oraz obszarem upraw jakim jest region Conegliano-Valdobbiadene oraz wszechstronne zastosowanie, stanowi o wyjątkowości Prosecco i jego przewadze nad pozostałymi winami musującymi. Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe aspekty możecie być pewni, że jest to idealny wybór na każdą okoliczność.